Sunday, March 23, 2014

Transakcije (drugi dio)


Postoje dvije vrste transakcija: pay-to-PubKeyHash i generirajuće. Prve su standarne BTC transakcije kod kojih korisnik plaća na hash javnog ključa drugog vlasnika. Druge služe kao uplata onome tko je uspješno verificirao blok transakcija. Imaju samo jedan ulaz koji sadrži "coinbase" parametar koji može biti bilo što jer se ne koristi za išta (služi samo kao oznaka). Trenutačno sadrži i "extranonce" koje se povećava svaki puta kad se nonce iz zaglavlja transakcije prelije.

Format ulaza i izlaza

 

Format ulaza


Polje
Opis
Veličina
Hash prethodne transakcije
Dvostruki SHA256 hash prethodne tx
32 bajta
Indeks izlaza prethodne tx
Ne-negativni cijeli broj izlaza prethodne tx
4 bajta
Duljina ulazne skripte
Ne-negativni cijeli broj
1-9 bajtova
Ulazna skripta / scriptSig
Skripta
Duljina skripte
Redoslijed
Koristi se uz lock-time. Uglavnom 0xFFFFFFFF
4 bajta

 Format izlaza

Polje
Opis
Veličina
Vrijednost
Ne-negativan cijeli broj satoshija koji se prenose
8 bajtova
Duljina izlazne skripte
Ne-negativni cijeli broj
1-9 bajtova
Izlazna skripta / scriptPubKey
Skripta
Duljina skripte

Naknade na transakcije

 

Na neke se transakcije plaćaju naknade. Korisnik koji prvi riješi hash za trenutačni blok transakcija dobije naknade za transakcije u njemu. Zamišljene su da kada jednog dana prestane stvaranje novih bitcoina, one budu poticaj korisnicima da nastave verificirati transakcije.

U originalnom bitcoin klijentu na transakciju se neće naplatiti naknada ako je transakcija manja od 1000 bajtova, svi izlazi šalju 0,01 BTC ili više te ako ima dovoljno visok prioritet. Ako ti uvjeti nisu zadovoljeni naplatit će se naknada na idućih tisuću bajtova od 0,0001 BTC za svakih 1000 bajtova veličine.

 Potvrde

 

Potvrda znači da je transakcija uključena u blok transakcija koji je uspješno riješen (nađen je dokaz rada za njega). Potvrde su osiguranje protiv dvostrukog trošenja. Ako transakcija nema potvrda moguće je manipulirati njome i dovesti do dvostruke potrošnje. Deset minuta nakon provođenja transakcije ona ću najvjerojatnije biti uključena u blok. To je jedna potvrda. Moguće je imati proizvoljan broj potvrda no to nije praktično jer predugo traje te je maksimum najćešće šest potvrda. To znači da je transakcija uključena u blok te da se na taj blok nastavilo još pet blokova transakcija.

 

No comments:

Post a Comment